Wednesday, April 9, 2014

Ορνιθόρυγχος πλατύπους

Share & Comment
Ο παράξενος πλατύπους έχει και παράξενο DNA

Ποιο είναι το ζώο που έχει ράμφος πάπιας, σώμα κάστορα, γεννά αβγά αλλά θηλάζει τα μικρά του; Είναι ο παράξενος πλατύπους της Αυστραλίας, του οποίου το γονιδίωμα διάβασαν οι επιστήμονες αναζητώντας στοιχεία για τη μετεξέλιξη των ερπετών σε πτηνά και θηλαστικά.
Η ολοκλήρωση αυτής της αποκωδικοποίησης έγινε, και τώρα αρχίζουν οι συγκρίσεις, ανάμεσα σε μας και τα ερπετά

"...και είπεν ο Θεός: Μας περίσσεψε ένα ράμφος και δυο πόδια πάπιας, μια ουρά κάστορα, ένα σπηρούνι κόκκορα, λίγο δηλητήριο, μια γούνα, μαστοί, αυγά... Ας φτιάξουμε έναν Ορνιθόρυγχο!" Κάπως έτσι θα φανταζόταν (χαριτολογώντας) ένας Δημιουργιστής τη δημιουργία του Ορνιθόρυγχου, επειδή μοιάζει να τον έφτιαξε ο Θεός με ό,τι περίσσεψε από την υπόλοιπη δημιουργία.

Για έναν Εξελικτή όμως, είναι η μεγάλη ευκαιρία να δούμε τη σχέση συγγένειας του γονιδιώματος των θηλαστικών με τα ερπετά και τα πτηνά!
.


Ως τώρα, πολλοί Δημιουργιστές θεωρούν τον Ορνιθόρυγχο (ή πλατύποδα), ως τον "κακό μπελά" των Εξελικτών. Αυτό όμως, ήταν αλήθεια κάποτε, πολύ παλιά, στην αρχή της Εξελικτικής θεωρίας. Με την εντελώς ασυνήθιστη κατασκευή του ο Ορνιθόρυγχος, έμοιαζε να μπερδεύει μέχρι τρέλας τους Εξελικτές, γιατί είχε στοιχεία πτηνού, θηλαστικού και ερπετού.

Οπότε: "Από τι τελικά εξελίχθηκε;"
Φυσικά εδώ και πολύ καιρό, οι επιστήμονες έχουν καταλάβει ότι ο Ορνιθόρυγχος είναι ένα "ζωντανό απολίθωμα", που η γενεαλογική γραμμή του ξεκινάει από την αρχαιότατη εποχή των πρώτων θηλαστικών, όσο ακόμα γεννούσαν αυγά, που μόλις είχαν διαχωρισθεί από τα ερπετά, και έτσι έχουν στοιχεία και των δύο, (όπως και τα πτηνά έχουν στοιχεία των ερπετών, από τα οποία προήλθαν).

Ο Ορνιθόρυγχος, όχι μόνο δεν είναι "μπελάς" για τους Εξελικτές, αλλά είναι ΕΝΔΕΙΞΗ της συγγένειας των ζώων αυτών. Έτσι, έπαψε να αποτελεί πρόβλημα η εξέλιξη του Ορνιθόρυγχου, και έγινε πλέον ΠΡΟΚΛΗΣΗ! Γιατί η αποκωδικοποίηση του DNA του, θα αποκαλύψει με μεγάλη ακρίβεια αυτές τις συγγένειες!Ο πλατύπους, γνωστός και ως ορνιθόρυγχος (Ornithorhynchus anatinus), έχει τόσο ασυνήθιστη εμφάνιση ώστε οι Βρετανοί ζωολόγοι που εξέτασαν τα πρώτα δείγματα από την Αυστραλία, τον 18ο αιώνα, ήταν σίγουροι ότι επρόκειτο για φάρσα και έψαχναν για ραφές στη γούνα και το ράμφος.

«Σε μια πρώτη ματιά, ο πλατύπους μοιάζει να είναι το αποτέλεσμα εξελικτικού ατυχήματος» σχολίασε ο Δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Ανθρώπινου Γονιδιώματος των ΗΠΑ, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα.
Αν και είναι πρωτόγονο ζώο -ο τελευταίος κοινός μας πρόγονος έζησε πριν από 170 εκατ. χρόνια- ο πλατύπους κατατάσσεται στα θηλαστικά, αφού θηλάζει τα μικρά του και έχει τρίχες. Διατηρεί ωστόσο και χαρακτηριστικά των προγόνων του των ερπετών, όπως τα αβγά και το δηλητήριο που έχουν στα πόδια τους τα αρσενικά, και χαρακτηριστικά πτηνών, όπως το σκληρό ράμφος και οι νηκτικές μεμβράνες ανάμεσα στα δάχτυλα.

Τα πρωτόγονα θηλαστικά που κάνουν αβγά ονομάζονται μονοτρήματα. Εκτός από τον ορνιθόρυγχο, η ομάδα περιλαμβάνει μόνο ένα ακόμα μέλος, το οποίο λέγεται έχιδνα και μοιάζει πολύ με σκαντζόχοιρο.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι το γονιδίωμα, όπως και το ίδιο το ζώο, είναι ένα εκπληκτικό αμάλγαμα χαρακτηριστικών από ερπετά και θηλαστικά και αρκετών χαρακτηριστικών μοναδικών στον πλατύποδα» ανέφερε η Τζένι Γκρέιβς του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας.

Για παράδειγμα, πλατύπους έχει 10 φυλετικά χρωμοσώματα, αντί για 2 όπως ο άνθρωπος, και τα γονίδια που ελέγχουν το φύλο είναι τα ίδια με των πτηνών.

Περισσότεροι από 100 ερευνητές σε διάφορες χώρες συμμετείχαν στον προσδιορισμό της γενετικής αλληλουχίας, που δημοσιεύεται στη δημόσια βάση δεδομένων Genbank.Ο πλατύποδας (Ornithorhynchus anatinus - Ορνιθόρυγχος ο παπίσιος) είναι ένα ημιυδρόβιο θηλαστικό ενδημικό στην ανατολική Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένης και της Τασμανίας. Μαζί με τα τέσσερα υπάρχοντα είδη έχιδνας αποτελούν τα πέντε είδη μονοτρημάτων που είναι τα μόνα θηλαστικά που γεννούν αυγά αντί για νεογνά. Είναι ο μοναδικός επιζών αντιπρόσωπος της οικογένειάς του (Ornithorhynchidae) και του γένους του (Ornithorhynchus).Συγγενή είδη έχουν βρεθεί σε έναν αριθμό απολιθωμάτων. Η περίεργη εμφάνιση αυτού του ωοτόκου, δηλητηριώδους, θηλαστικού με ράμφος που θυμίζει αυτό της πάπιας, και ουρά σαν του κάστορα, και πόδια σαν αυτά της βίδρας ξάφνιασε τόσο του Ευρωπαίους φυσιοδίφες όταν το συνάντησαν για πρώτη φορά, ώστε κάποιοι το θεώρησαν ως μια περίτεχνη απάτη. Είναι ένα από τα λίγα δηλητηριώδη θηλαστικά. Ο αρσενικός πλατύπους έχει ένα κεντρί στο πίσω πόδι του που μπορεί να διοχετεύσει δηλητήριο ικανό να προκαλέσει έντονο πόνο στους ανθρώπους.Tags:

Written by

This site and its content are free of charge and therefore the site's owner does not gain any financial benefit from the display and / or download of any of images displayed. Gaia Group Created to Offer Knowledge, Education, Through Articles Taken From Established Organizations Like NASA, IRIS, ADRC, NSF and Make Us All Thing About The Destiny of Our Beloved Planet, Our Home, Earth.

0 comments:

Post a Comment

 

About Us


Be One of US! Protect Our Planet!

Gaia Group Channel is part of Gold Life (Gaia Group)

Our FaceBook
Our Group
Gaia Group Friends
Our Web Site
About Gold Life (Gaia Group)
------------------------------------------------------

What's hot ?

Recent Posts

Follow by Email

Why to Choose Gaia Group Channel?

Because We Love Nature and We Want to Protect Our Planet!
Our Channel is a daily-updated, Nature Website for everyone who loves Nature, Art, Technology, Photography, Travel and more...
Welcome and Become a Friend of Us !!!
Copyright © Gaia Group / Our Channel | Designed by Templateism.com