Saturday, April 5, 2014

Ηλιακό κολάρο μέτρησε την ταχύτητα των τσιτάχ (Video)

Share & Comment

Τα συγκεκριμένα ζώα μπορούν να φτάσουν τα 93 χλμ/ώρα
Την ταχύτητα των τσιτάχ (γατόπαρδος) αλλά και τις τεχνικές που ακολουθούν στο κυνήγι κατάφεραν να καταγράψουν για πρώτη φορά με ακρίβεια ερευνητές από το κολέγιο Κτηνιατρικής της Βρετανίας, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα εντοπισμού θέσης και ένα ηλιακό κολάρο με αισθητήρα κίνησης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο καταφύγιο τσιτάχ Ann van Dyke στη Νότιο Αφρική, όπου οι επιστήμονες παρατήρησαν τα ζώα να τρέχουν.

Οι αισθητήρες κατέγραφαν τον ρυθμό επιτάχυνσης των τσιτάχ καθώς εκείνα έτρεχαν προς το θήραμα με ταχύτητα που έφτανε τα 93 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά και τον ρυθμό επιβράδυνσης καθώς πλησίαζαν το θύμα τους.


Το κολάρο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις κινήσεις των ζώων, κάτι που μας δίνει τις ακριβέστερες μετρήσεις μέχρι σήμερα.

Οι προηγούμενες μελέτες των τσιτάχ βασίζονταν στη βιντεοσκόπηση ή παρατήρηση αιχμάλωτων ζώων τα οποία έτρεχαν σε ευθεία γραμμή.

Ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι νέες μετρήσεις με τα ηλιακά κολάρα παρέχουν αξιόπιστη επιστημονική γνώση για τα τσιτάχ, που συγκαταλέγονται στα γρηγορότερα ζώα του πλανήτη.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της νέας μελέτης είναι ότι τα τσιτάχ επιταχύνουν πάρα πολύ γρήγορα φτάνοντας σε χρόνο ρεκόρ τη μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να τρέξουν.

Επίσης η λαβή τους είναι τόσο ισχυρή που σχεδόν σκίζουν το έδαφος καθώς τρέχουν, ενώ τα νύχια τους είναι εκείνα που τα βοηθούν να στρίψουν απότομα, καθώς και να επιταχύνουν ή επιβραδύνουν πολύ γρήγορα.

Tags:

Written by

This site and its content are free of charge and therefore the site's owner does not gain any financial benefit from the display and / or download of any of images displayed. Gaia Group Created to Offer Knowledge, Education, Through Articles Taken From Established Organizations Like NASA, IRIS, ADRC, NSF and Make Us All Thing About The Destiny of Our Beloved Planet, Our Home, Earth.

0 comments:

Post a Comment

 

About Us


Be One of US! Protect Our Planet!

Gaia Group Channel is part of Gold Life (Gaia Group)

Our FaceBook
Our Group
Gaia Group Friends
Our Web Site
About Gold Life (Gaia Group)
------------------------------------------------------

What's hot ?

Recent Posts

Why to Choose Gaia Group Channel?

Because We Love Nature and We Want to Protect Our Planet!
Our Channel is a daily-updated, Nature Website for everyone who loves Nature, Art, Technology, Photography, Travel and more...
Welcome and Become a Friend of Us !!!
Copyright © Gaia Group / Our Channel | Designed by Templateism.com