Τα συγκεκριμένα ζώα μπορούν να φτάσουν τα 93 χλμ/ώρα
Την ταχύτητα των τσιτάχ (γατόπαρδος) αλλά και τις τεχνικές που ακολουθούν στο κυνήγι κατάφεραν να καταγράψουν για πρώτη φορά με ακρίβεια ερευνητές από το κολέγιο Κτηνιατρικής της Βρετανίας, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα εντοπισμού θέσης και ένα ηλιακό κολάρο με αισθητήρα κίνησης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο καταφύγιο τσιτάχ Ann van Dyke στη Νότιο Αφρική, όπου οι επιστήμονες παρατήρησαν τα ζώα να τρέχουν.
Οι αισθητήρες κατέγραφαν τον ρυθμό επιτάχυνσης των τσιτάχ καθώς εκείνα έτρεχαν προς το θήραμα με ταχύτητα που έφτανε τα 93 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά και τον ρυθμό επιβράδυνσης καθώς πλησίαζαν το θύμα τους.
Το κολάρο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις κινήσεις των ζώων, κάτι που μας δίνει τις ακριβέστερες μετρήσεις μέχρι σήμερα.
Οι προηγούμενες μελέτες των τσιτάχ βασίζονταν στη βιντεοσκόπηση ή παρατήρηση αιχμάλωτων ζώων τα οποία έτρεχαν σε ευθεία γραμμή.
Ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι νέες μετρήσεις με τα ηλιακά κολάρα παρέχουν αξιόπιστη επιστημονική γνώση για τα τσιτάχ, που συγκαταλέγονται στα γρηγορότερα ζώα του πλανήτη.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της νέας μελέτης είναι ότι τα τσιτάχ επιταχύνουν πάρα πολύ γρήγορα φτάνοντας σε χρόνο ρεκόρ τη μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να τρέξουν.
Επίσης η λαβή τους είναι τόσο ισχυρή που σχεδόν σκίζουν το έδαφος καθώς τρέχουν, ενώ τα νύχια τους είναι εκείνα που τα βοηθούν να στρίψουν απότομα, καθώς και να επιταχύνουν ή επιβραδύνουν πολύ γρήγορα.
0 comments:
Post a Comment